Om du driver en liten kreativ verksamhet, som till exempel en reklam- eller designbyrå, är det smart att låta ert kontor verka på ett sätt som främjar skapande. Tvärtemot vad ens fördomar kanske säger behöver det inte innebära att ni blir helt galna i er inredning. Men det finns däremot ett antal saker att tänka på och planera för. Alla kontor är olika så er inredningsdesign måste givetvis till viss del styras av hur det ser ut hos er. Men om ni följer de tips vi bjuder på här kan ni göra en hel del.

Anpassa er efter planlösningen

Det traditionella kontoret är dött och begravet. Sannolikheten för att vi någon gång ska gå tillbaka till ett läge där egna kontorsrum är normen är minimal. Det aktivitetsbaserade kontoret med öppen planlösning är det som gäller, på gott och ont. För det kreativa kontoret kan det dock vara en stor fördel. Så du behöver inte vara rädd för det om du till exempel letar efter co working i Stockholm, det enda som behövs är ett par anpassningar. Se till att det finns tysta zoner och bra med mötesrum. Jobba med hur ni placerar er i kontoret så att arbetslag får sitta nära varandra och få möjlighet att fritt byta idéer. Det öppna kontoret kan rätt använt bli en kreativ motor snarare än en hämsko.

Kräv väggutrymme

En bra kreativ miljö är sällan helt digital, utan ni kommer vilja ha väggar att sätta upp saker på. Det kan handla om moodboards, mindmaps eller tidplaner. Saker som underlättar för både kreatörer och projektledare. Det är i nästan alla fall värt att betala extra för ett konferensrum som är bara ert och helst låsbart även om ni har en coworking-lösning. Det behöver också finnas god tillgång till whiteboards. Det är sällan som kreativiteten flödar så mycket som när man har en penna i handen och får skriva fritt.

Glöm inte heller bort fikapauserna, det är ofta när man byter miljö och tar en paus som de bästa idéerna kläcks.

Gör utrymme för personifiering

De flesta av oss lägger mer än halva vår vakna tid på kontoret. Det gör att det också är ett viktigt utrymme för oss när det kommer till att manifestera vår personlighet. Det gäller med stor sannolikhet extra mycket för kreativa människor. En steril miljö hämmar gärna det fria tänkandet. Så se till att dina anställda har möjlighet att anpassa sina arbetsplatser utifrån hur deras personligheter är. Det kan vara värt att släppa alla tankar om clean desk policy. Försök om möjligt prioritera så att alla har sitt egna skrivbord. Och tillåt dem att ställa dit blommor och andra personliga saker. Det kommer skapa en mer hemtrevlig känsla och få alla att trivas bättre på jobbet.

Förbjud skrivbordsätande

En sak som däremot borde vara ett no no på alla kontor är att äta lunch vid skrivbordet. Till att börja med ska ingen behöva vara så stressad. Och är man det lämnar man gärna sin halvätna sushi på skrivbordet, vilket inte är trevligt för övriga. Att äta på det här sättet går dessutom helt mot tanken om att byta miljö ovan. Så se till att alla äter sin matlåda i matsalen, eller går ut på lunch tillsammans med kollegor eller kunder.