Att fräscha till hemmet med ny design behöver inte vara så stort som det kanske låter. Tvärtom räcker det att ändra någon liten detalj för att ett rum åter ska kännas nytt och aktuellt. Posters och tavlor är perfekta små detaljer, så inte undra på att de är så populära inredningsprylar. Med ganska få medel kan du dessutom designa egna posters – här har du fem tips på hur du kan gå tillväga.

1. Designa egna posters digitalt

Digital design av posters blir allt vanligare. Med designverktyg som Canva.com skapar du enkelt postermotiv utifrån dina egna preferenser. Du kan leka runt med färdig grafik och kreera något unikt utifrån den. Därefter är det bara till att skriva ut din design eller att skicka den vidare till ett postertryckeri.

2. Använd dina egna foton

Om du gillar att fota kan du med fördel designa egna posters utifrån dina foton. Dina fotografier kan nämligen bli en utmärkt grund i dina postermotiv, och detta vare sig du använder dem som de är eller redigerar dem i Lightroom, Photoshop eller Canva. Nästan varje foto går att anpassa efter en viss inredningsstil. Har du mycket rosa hemma? Prova då att lägga ett rosa filter över fotona, som exempel. Som i föregående exempel kan du även här välja att skicka designen vidare till ett tryckeri eller att printa ut den själv.

3. Loppa snygga tavelramar

Loppa snygga tavelramar och gör själva ramarna till en del av posterdesignen genom att måla om dem i önskade färger. Om du målar tavelramen i en klatchig färg räcker det att ha en enkel design i dess mitt, såsom ett vitt papper med några doodlade streck, alternativt med ett läckert textat ord. Du som kan doodling och lettering har alla förutsättningar att designa egna posters på fri hand.

4. Måla akvarellposters…

…och limma pressade blommor mitt på dem. En till synes enkel akvarellfläck väcks till liv när den får vara bakgrund till organiska material du samlat på dig i naturen. Både pressade blommor och löv blir dekorativa motiv. Tänk på att använda ett tjockare akvarellpapper!

5. Gör collage av tidningsbilder

Att göra egna collage av bilder du klipper ur tidningar är en riktig pysselklassiker. Men faktum är att detta pyssel kan bli en riktigt snygg posterdesign, om du väljer innehållet med omsorg. Genom att införliva egna skisser och/eller målningar i collaget kan du skapa den snyggaste mixed media-designen. Många konstnärer använder sig av just mixed media-teknik, så det är ett ganska säkert designkort.

Det här var fem tips på hur du kan designa egna posters. Lycka till med ditt skapande och inredande!