Blandat om designBlandat om design

Svenska designersSvenska designers

Designa hemmet – planeringsverktyg

Design är ett väldigt brett ämne. Du kan designa i stort sett allt möjligt. Ett populärt designprojekt för många är att designa sitt eget hem. Det kan du göra hur lätt som helst. Du kan välja hur varje rum ska se ut, allt med hjälp av din fantasi. Sedan finns det även speciella datorprogram som du kan ta hjälp av för att få en exakt bild över hur alla rummen ska se ut.

Datorprogrammet som kan hjälpa dig med din design finns i flera alternativ. Du kan snabbt hitta planeringsverktygen genom att använda dig av en sökmotor. De tillgängliga alternativen har många gånger flera nivåer, alltså först en enkel gratis nivå, sedan en mer avancerad som du får betala för och så vidare. Men genom att uppdatera programmet/verktyget en aning får du samtidigt tillgång till mer avancerade designverktyg.

Beroende på vilket program du väljer kan du dessutom bli erbjuden olika funktioner. I vissa program kan du justera så varje rum har samma mått som dina riktiga rum. De mindre avancerade programmen visar bara ett exempel på rummet, men utan några mått. Det kan göra det svårt att designa rätt ifall du inte kan se storleken ordentligt. För en så precis, och snygg, design som möjligt gäller det att du verkligen väljer planeringsverktyg noga.

Skulle du vara duktig på att rita och måla kan du självklart rita upp ditt rum på papper och designa på så sätt. Du kan även mäta dina rum och skriva ner måtten för att få en mer exakt idé om hur du ska designa just det rummet. Att rita designen för hand är dessutom ett bra sätt att minska eventuell stress du har.

Fördelar med planeringsverktyg

Planeringsverktygen finns det som sagt gott om på nätet, det är vanligtvis möbelföretag och liknande som erbjuder funktionen. Du kan till exempel få tillgång till ett riktigt 3D-rum där du kan välja färger på golv, väggar och tak samt kakel/klinker för badrum.

En fördel med att använda ett sådant program är att du lättare kommer kunna planera vad du behöver köpa. Du behöver inte gissa ifall möblerna kommer passa med väggfärgen om du har skapat ett rum online. Istället får du se exakt hur resultatet kommer bli. Det leder till att du slipper köpa hem möbler som verkligen inte kommer att passa, eller som du ej kommer få användning för.

Ytterligare en fördel med planeringsverktygen är att de kan hjälpa dig spara en del pengar. Precis som ovan kommer du inte komma hem med möbler och dekorationer du inte behöver. Istället för att köpa en stor mängd med föremål köper du endast det du är säker på kommer fungera.

Ett tips när du ska shoppa för ditt hem är att undvika ”köp flera betala för en”-erbjudanden ifall du inte är helt säker på om du kommer få användning för allt.

Designa möbler

Vi har rätt tydliga inredningstrender i Sverige: många enkla och raka linjer, ljusa färger. Den skandinaviska designen är en av de mest populära. Många väljer dessutom att köpa allt de behöver från en butik. Nya möbler är alltid roligt att köpa hem, men det kan bli dyrt när du ska inreda flera rum.

Skulle ditt hem ha rum, utrymmen och sådant där ”vanliga” möbler inte får plats, eller ser konstiga ut kan du designa egna. På så sätt får du möjligheten att tillverka möblerna så att de verkligen passar där du vill ha dem. Här kommer några exempel på möbler som du lätt kan bygga själv, utan tidigare kunskap.

Ett bord

Att bygga ett matbord kan du göra med endast ett antal enkla material och medel, och sätta ihop relativt snabbt. Detsamma gäller ifall du behöver någon annat typ av bord, nattduksbord, långbord och så vidare. Ska du däremot bygga ett stort matbord är det extra viktigt att du har plats och verktyg för att sätta ihop det. Leta gärna efter instruktioner på nätet ifall du känner dig osäker på hur du ska gå till väga.

Hyllor

En annan möbel som är relativt lätt att bygga själv är hyllor. Många personer säger att de byggt sin egen hylla utan några speciella instruktioner. Om du vill ha en mindre, okomplicerad hylla krävs det endast att du sätter ihop några delar som går att hänga upp, eller ställa mot väggen.

Dessutom finns det en lång lista med olika hyllor du kan välja mellan. Leta efter inspiration ifall du inte vet vilken hylla som passar bäst i det rum du behöver den.

Skåp/byrå

En av de svåraste möblerna att få till att passa ordentligt är byråer och skåp. Antingen sticker de ut för långt från väggen eller så är de för stora/små. Genom att bygga ett eget skåp eller byrå kan du verkligen få den förvaring du har behov av. Dock kräver det en hel del mer jobb när du ska bygga en byrå/skåp jämfört med om du endast bygger en hylla.

Oavsett vad du väljer att bygga för möbler rekommenderas det att du letar efter instruktioner på nätet, i alla fall om du saknar tidigare kunskaper. Det är även viktigt att du planerar, skriver ner alla mått och dubbelkollar allting innan du sätter ihop de separata delarna.

Designa kläder

Skulle du ha tröttnat på utbudet av kläder som finns att köpa kan du välja att designa dina egna kläder. Eller kanske är du intresserad av att börja designa kläder som karriär? Oavsett anledning finns det ett antal saker du bör känna till om du vill skapa dina egna kläder.

Viktigt att tänka på

De flesta klädentusiaster vill gärna skilja sig från andra personer, de vill inte klä sig i samma kläder som folket runt omkring bär. Ett smidigt sätt att börja klä sig mer unikt är att antingen ta en titt på kläder från andra delar av världen, till exempel, Asien eller Sydamerika, eller så kan du börja designa egna.

Att börja sy klädesplagg från grunden är rätt knepigt ifall du aldrig gjort det tidigare. Ett tips är då att ändra på befintliga plagg. Klipp och sy till det tills du är nöjd. Det är även möjligt att lägga till knappar, dragkedjor och liknande. I vissa fall behöver du endast en sax för att verkligen skapa ett nytt plagg utifrån ett gammalt.

Designa kläder från grunden

Vill du skapa helt nya plagg kräver det mer jobb. Du behöver först skapa en skiss på hur du vill att plagget ska se ut. Sedan bestämma eventuella detaljer, vilket material du ska använda och planera hur du ska sätta ihop det hela.

Att designa kläder kan fungera ungefär likadant som när du designar möbler eller rum. Det finns designerverktyg på nätet du kan ta hjälp av. Det negativa är att de flesta verktyg endast låter dig välja mellan ett visst antal plagg. Om du vill ha en speciell form på din klänning är det inte säkert att verktyget kommer kunna hjälpa dig. Då är det bättre att du ritar för hand. Men internet är även bra till att hitta inspiration och instruktioner ifall du ändå behöver lite hjälp med din design.

Återvunnen design

En sak vi i Sverige är rätt duktiga på är att handla på second hand och att återvinna. Men vi är även väldigt duktiga på att överkonsumera. Istället för att återanvända inredningsprylar och design köper vi nytt. Ett tips på hur vi kan förändra detta beteende är genom att börja med att lära våra barn att designa egna saker av begagnade föremål/kläder. Börjar vi med detta redan som unga kommer det förhoppningsvis fortsätta när vi blir äldre.

I slöjdlektionerna är det även rekommenderat att använda sig av återbruksmaterial. Genom att göra det spännande för oss, och som en utmaning, kommer chansen för att vi fortsätter med att förnya gamla föremål resten av livet öka.

Designföretag använder återbruksmaterial

Det är inte bara vi som privatpersoner som använder oss av återbruksmaterial. Det finns en rad med designföretag som också gör detta. Ett exempel är Svenskt Tenn som använder sig av gamla bilrutor till att tillverka skålar, Eco Utemiljö skapar utemöbler av återvunnen plast och Vinoek använder sig av gamla vinfat som de skapar unika hantverk av.

Under senaste tiden har fler företag börjat använda sig av återbruksmaterial, vilket är väldigt positivt. De flesta kunder väljer dessutom att endast handla från de företag som verkligen visar att de bryr sig om miljön genom att använda sig av just återbruksmaterial.

Företag inom svensk design

Den svenska designen kännetecknas troligen av enkla linjer, ljusa färger och minimalism. När det gäller svensk design tänker de flesta först på Ikea, vilket inte är helt fel. Ikea är nämligen ett stort möbelföretag som har hjälpt till att fylla de flesta svenska hem. Det grundades redan på 1940-talet och har sedan dess växt, utvecklats och spridits över hela världen. Tanken bakom företaget var att tillverka tilltalande inredningsprylar och möbler för billigare priser och de har verkligen lyckats med det.

De låga priserna är en av anledningarna till att Ikea blivit så pass stort det är idag. Eftersom det är så många som inte har råd att köpa de dyra, högkvalitativa möblerna är det vanligt att de flesta väljer att möblera hela sitt hem med IKEA-föremål.

Svenskt Tenn är ett annat företag som hjälp till att placera Sverige på den så kallade designerkartan. Det var år 1924 som företaget officiellt öppnade med tanken att tillverka föremål i, precis som namnet antyder, just tenn. Det dröjde några år innan företaget även valde att tillverka produkter i andra material. Idag erbjuder Svensk Tenn allt från tyger och porslinsvaser till tapeter och mycket mer.

Bruno Mathsson

Bruno Mathsson föddes år 1907 i Värnamo. Han blev upplärd av sin far som var snickare, från ung ålder. Den största delen av lärandet han fick gällde konstruktionen av klassiska möbler. Bruno inspirerades dock av möbeltidningar från Röhsska konstslöjdmuseet, vilket öppnade hans ögon för funktionalistiska ideal.

Gräshoppan var Mathssons första stol han ritade. Den bestod av en böjd träram med en sadelgjord sits. Den ritades år 1931 efter en förfrågan av Värnamo Lasarett. Stolarna blev dock ingen hit, varken hos patienterna eller personalen, så de lades undan på vinden. Bruno gav dock inte upp efter detta utan fortsatte att utforska mekaniken i sittandet.

År 1936 fick Bruno möjlighet att visa sina möbler på en separat utställning som hölls på Röhsska konstslöjdmuseet. Det blev en stor hit och Bruno blev inbjuden att vara med i världsutställningen året därpå i Paris, Frankrike.

Familjeföretaget nådde stora framgångar och sålde den största delen av produktionen genom export. Tyvärr satte andra världskriget stopp för expansionen kort därefter. Men det satte inte stopp för honom, han fortsatte att utveckla och designa produkter. Mathsson började bland annat designa utfällbara matbord. År 1944 kom han ut med Pernilla 2, en klassisk vilstol och ett år senare en liggstol, Pernilla 3, som han döpte efter Pernilla Tunberger, en DN-journalist som besökte honom år 1943 för en intervju.

Under sin karriär har Bruno Mathsson tilldelats ett antal utmärkelser, bland annat Svenska Slöjdföreningens Gregor Paulsson-statyett, riddare av Vasaorden, Prins Eugen-medaljen och mycket mer.

Förutom möblerna han tillverkade har han även varit med och konstruerat de så kallade glashusen, både i Sverige, Nederländerna, Danmark och Portugal.

Katja Geiger

Katja Geiger utbildade sig vid Tekniska skolan från och med år 1938 fram till 1940. Därefter gick hon vidare till Beckmans som ligger i Stockholm, år 1942. Geiger började som illustratör och modetecknare på Dagens Nyheter. Hon fortsatte sedan med studier i New York vid Parsons The New School for Design under åren 1946-47. Samtidigt som hon studerade jobbade hon hos Lord & Taylor, ett varuhus/företag i New York, ett företag som också kom till att köpa Geigers första kollektion.

Geigers arbetsliv i Sverige

När hon blev klar med studierna i USA återvände hon till Sverige tillsammans med sin andra make, regissören och filmproducenten Rod Geiger. Hon började sedan karriären som oberoende modeskapare och formgivare. Tillsammans med sin make startade de Katja of Sweden. Företaget kom till att bli väldigt framgångsrikt inom svensk konfektions- och modeindustri. På mitten av 1950-talet började hon ett samarbete, som designer, med Malmö Mekaniska Tricotfabrik.

Därefter inledde hon ytterligare ett samarbete med konstnärer som Carl Johan De Geer, Svan Fristedt samt Hans Krondahl. Dessa samarbeten bidrog till att ge alla produkter en väldigt distinkt profil. Deras kollektioner möttes med en hel del entusiasm från både kundkretsen och pressen.

Du är välkommen att kontakta oss via kontaktformuläret om du har några frågor.

blossommagazine.se – Allt du behöver veta om designblossommagazine.se – Allt du behöver veta om design