Den svenska designen kännetecknas troligen av enkla linjer, ljusa färger och minimalism. När det gäller svensk design tänker de flesta först på Ikea, vilket inte är helt fel. Ikea är nämligen ett stort möbelföretag som har hjälpt till att fylla de flesta svenska hem. Det grundades redan på 1940-talet och har sedan dess växt, utvecklats och spridits över hela världen. Tanken bakom företaget var att tillverka tilltalande inredningsprylar och möbler för billigare priser och de har verkligen lyckats med det.

De låga priserna är en av anledningarna till att Ikea blivit så pass stort det är idag. Eftersom det är så många som inte har råd att köpa de dyra, högkvalitativa möblerna är det vanligt att de flesta väljer att möblera hela sitt hem med IKEA-föremål.

Svenskt Tenn är ett annat företag som hjälp till att placera Sverige på den så kallade designerkartan. Det var år 1924 som företaget officiellt öppnade med tanken att tillverka föremål i, precis som namnet antyder, just tenn. Det dröjde några år innan företaget även valde att tillverka produkter i andra material. Idag erbjuder Svensk Tenn allt från tyger och porslinsvaser till tapeter och mycket mer.