En sak vi i Sverige är rätt duktiga på är att handla på second hand och att återvinna. Men vi är även väldigt duktiga på att överkonsumera. Istället för att återanvända inredningsprylar och design köper vi nytt. Ett tips på hur vi kan förändra detta beteende är genom att börja med att lära våra barn att designa egna saker av begagnade föremål/kläder. Börjar vi med detta redan som unga kommer det förhoppningsvis fortsätta när vi blir äldre.

I slöjdlektionerna är det även rekommenderat att använda sig av återbruksmaterial. Genom att göra det spännande för oss, och som en utmaning, kommer chansen för att vi fortsätter med att förnya gamla föremål resten av livet öka.

Designföretag använder återbruksmaterial

Det är inte bara vi som privatpersoner som använder oss av återbruksmaterial. Det finns en rad med designföretag som också gör detta. Ett exempel är Svenskt Tenn som använder sig av gamla bilrutor till att tillverka skålar, Eco Utemiljö skapar utemöbler av återvunnen plast och Vinoek använder sig av gamla vinfat som de skapar unika hantverk av.

Under senaste tiden har fler företag börjat använda sig av återbruksmaterial, vilket är väldigt positivt. De flesta kunder väljer dessutom att endast handla från de företag som verkligen visar att de bryr sig om miljön genom att använda sig av just återbruksmaterial.