Design är ett väldigt brett ämne. Det kan handla om kläder, keramik, inredning, tavlor och mycket mer. Det breda ämnet innebär därför att det även finns en lång lista med välkända designers som jobbar med att skapa alla dessa verk och produkter.

Alla som är intresserade av design på något sätt kan hitta information om detta på nätet. Det är dessutom möjligt att köpa olika produkter, som möbler och tavlor online, för de som endast vill komma åt produkterna, men inte bryr sig särskilt mycket om var prylarna kommer från. Eller vem som tillverkat dem.

Svenska designers

Ernst Kirchsteiger är en svensk tv-profil samt en välkänd designer från Sverige. Han har både arbetat som kock och inredningsarkitekt. Idag har han sitt eget varumärke med en rad produkter som följer apparansen av nordisk design.

En annan välkänd designer från Sverige var Stig Lindberg. Han var bland annat känd som konstnär samt för flera porslinskollektioner, som Berså. Han jobbade dessutom som industridesigner, och inte endast som konstnär.

En känd svensk arkitekt som uppmärksammades för möbelhantverk är Carl Malmsten. För honom var det viktigt att möblerna skapades med råvaror och traditioner från olika närområden. Möblerna hade ofta ett stilrent och elegant utseende. Han var även väldigt noga med att välja rätt priser så fler personer skulle ha råd att köpa dem.

En sista svensk designer som är värd att nämna är Lisa Larson. Hon var en känd konstnär och keramiker. Hon var aktiv mellan år 1954 till 1980 då hon även arbetade en del med Stig Lindberg. Larsons verk är som mest känt i Japan, men även andra länder. Några av de mest kända verken hon skapat är ABC-flickorna, Noaks ark och Lilla och stora Zoo.

Skandinaviska designers

Förutom de svenska designerna finns det flera välkända skandinaviska designers. Arne Jacobsen var en dansk designer som är mest känd för ”Egg Chair”, vilket är en sällsynt möbel som skapades på slutet av 1950-talet. Det skapades endast ett fåtal av dessa, vilket innebär att de idag kan kosta upp till 100 000 kronor.

En annan dansk formgivare är Poul Henningsen, som kanske är mer känd som författare. Dock är han även känd för att ha skapat ”PH-lampor” på mitten av 1920-talet.

Norge är också ett land där det går att hitta flera kända designers. Bland annat de som tillverkar stolar av olika slag. Några designers är Olav Eldoy, Hans Brattrud och Ingmar Relling.

Kända designers från Finland är bland annat Eero Aarnio som främst tillverkade plastmöbler, Simo Heikkilä som skapade olika typer av möbler och Ulla Procopé som var känd för att skapa kollektioner av keramik.

Sist men inte minst får vi inte glömma Island. Ingibjørg Bjarnadottir är ett av de mest kända namnen inom design från landet.