När det talas om inredningsdesign är det ofta möbler och dekorationsföremål som hamnar i fokus. Det kan handla om deras utformning eller färger, material och mönster och det går hela tiden olika trender. Ett år ska allt gå i grått och ett annat ska det vara engelskt småblommigt.

Något som också kan ge ditt hem en mycket personlig stil är dörrarna. Här finns det fler val än du kanske initialt tror och vilka val du gör kan påverka hela bostadens stil. Du kan till exempel välja vackra furudörrar till garderoben, satsa på eleganta skjutdörrar inomhus eller varför inte ståtliga pardörrar som ger en tjusig entré till matsalsrummet?

Färg och form som sätter stilen

Beroende på vilken typ av hem du har och dina personliga preferenser kan du välja dörrar som antingen smälter in diskret med den övriga inredningen eller som står ut stolt på egen hand. En bostad som går i minimalistisk stil eller har mycket ljusa färger kompletteras fint med vita, lätta dörrar medan ett mer lantligt hem är perfekt för massiva trädörrar. För dig som gillar lite annorlunda design med en touch av 60-tal kan dörrar med runda fönster bli en kul detalj och med mindre, rutiga glasfönster får hemmet en vacker herrgårdskänsla. Du kan också skaffa specialdörrar efter smak och behov. Har du en snedställd vindsvåning kan du behöva en vinklad dörr och genom att blanda färger på dörrens olika beståndsdelar kan du skapa en kreativ och kul effekt. En svart dörr med vita, inramade fönster eller en parskjutdörr med fasta sidoljus ger ditt hem en annorlunda stil som uttrycker din personlighet och känsla för inredning.

Glöm inte heller handtagen! Du får en helt annan stil med guldhandtag än du får med svarta, och du kan välja olika färger på lås och gångjärn. Har du valt skjutdörrar kan du behöva sätta till speciallås eller fasta handtag som gör det enkelt att öppna och stänga dem. Åter kan du bryta helt i färg eller välja matchande material som blir en harmonisk enhet. Tänk också på deras placering. Har du små barn kan du till exempel välja att säkra ditt hem med handtag som sitter lite högre än vanligt och det är alltid klokt att sätta lås på garderobsdörrar och skåp.