Skulle du ha tröttnat på utbudet av kläder som finns att köpa kan du välja att designa dina egna kläder. Eller kanske är du intresserad av att börja designa kläder som karriär? Oavsett anledning finns det ett antal saker du bör känna till om du vill skapa dina egna kläder.

Viktigt att tänka på

De flesta klädentusiaster vill gärna skilja sig från andra personer, de vill inte klä sig i samma kläder som folket runt omkring bär. Ett smidigt sätt att börja klä sig mer unikt är att antingen ta en titt på kläder från andra delar av världen, till exempel, Asien eller Sydamerika, eller så kan du börja designa egna.

Att börja sy klädesplagg från grunden är rätt knepigt ifall du aldrig gjort det tidigare. Ett tips är då att ändra på befintliga plagg. Klipp och sy till det tills du är nöjd. Det är även möjligt att lägga till knappar, dragkedjor och liknande. I vissa fall behöver du endast en sax för att verkligen skapa ett nytt plagg utifrån ett gammalt.

Designa kläder från grunden

Vill du skapa helt nya plagg kräver det mer jobb. Du behöver först skapa en skiss på hur du vill att plagget ska se ut. Sedan bestämma eventuella detaljer, vilket material du ska använda och planera hur du ska sätta ihop det hela.

Att designa kläder kan fungera ungefär likadant som när du designar möbler eller rum. Det finns designerverktyg på nätet du kan ta hjälp av. Det negativa är att de flesta verktyg endast låter dig välja mellan ett visst antal plagg. Om du vill ha en speciell form på din klänning är det inte säkert att verktyget kommer kunna hjälpa dig. Då är det bättre att du ritar för hand. Men internet är även bra till att hitta inspiration och instruktioner ifall du ändå behöver lite hjälp med din design.