Bruno Mathsson föddes år 1907 i Värnamo. Han blev upplärd av sin far som var snickare, från ung ålder. Den största delen av lärandet han fick gällde konstruktionen av klassiska möbler. Bruno inspirerades dock av möbeltidningar från Röhsska konstslöjdmuseet, vilket öppnade hans ögon för funktionalistiska ideal.
Gräshoppan var Mathssons första stol han ritade. Den bestod av en böjd träram med en sadelgjord sits. Den ritades år 1931 efter en förfrågan av Värnamo Lasarett. Stolarna blev dock ingen hit, varken hos patienterna eller personalen, så de lades undan på vinden. Bruno gav dock inte upp efter detta utan fortsatte att utforska mekaniken i sittandet.
År 1936 fick Bruno möjlighet att visa sina möbler på en separat utställning som hölls på Röhsska konstslöjdmuseet. Det blev en stor hit och Bruno blev inbjuden att vara med i världsutställningen året därpå i Paris, Frankrike.
Familjeföretaget nådde stora framgångar och sålde den största delen av produktionen genom export. Tyvärr satte andra världskriget stopp för expansionen kort därefter. Men det satte inte stopp för honom, han fortsatte att utveckla och designa produkter. Mathsson började bland annat designa utfällbara matbord. År 1944 kom han ut med Pernilla 2, en klassisk vilstol och ett år senare en liggstol, Pernilla 3, som han döpte efter Pernilla Tunberger, en DN-journalist som besökte honom år 1943 för en intervju.
Under sin karriär har Bruno Mathsson tilldelats ett antal utmärkelser, bland annat Svenska Slöjdföreningens Gregor Paulsson-statyett, riddare av Vasaorden, Prins Eugen-medaljen och mycket mer.
Förutom möblerna han tillverkade har han även varit med och konstruerat de så kallade glashusen, både i Sverige, Nederländerna, Danmark och Portugal.