De senaste åren har allt fler fått upp ögonen för odling och allt annat som har med trädgården att göra. Att ha en trivsam och fruktbar trädgård är det många som drömmer om. Men att få sin drömträdgård kan vara ganska svårt om man inte har de kunskaper som krävs. Därför kommer vi i den här artikeln ge dig några tips på saker som kan vara bra att tänka på när du designar din trädgård.

Ta hjälp

Eftersom det finns en hel del saker man behöver tänka på för att trädgården ska bli så bra som möjligt, kan det vara bra att anlita någon som hjälper dig att designa din trädgård. Då anlitar du någon som har utbildning och erfarenhet kring trädgård. Du kan till exempel anlita en trädgårdsdesigner eller en trädgårdsarkitekt som du samarbetar med för att planera din trädgård.

Hållbar trädgård

En anledning till varför många lägger mycket tid och energi på sin trädgård är för att det är mer hållbart att odla sina egna grödor istället för att köpa dem. Det finns många sätt att få din trädgård mer hållbar. Du kan bland annat ha din egna kompostering. Det finns många olika metoder för kompostering, till exempel bokashikompostering som du kan läsa mer om här: https://www.wexthuset.com/fakta-och-rad/om-odling-och-skotsel-av-tradgard-och-vaxter/kompost-och-kompostering-miljosmart/om-bokashikompostering ifall du blir nyfiken bara av ordet. När du planerar din trädgård är det viktigt att du också planerar för en kompostering, eftersom det är den delen av trädgården där biologiskt avfall kan brytas ner på ett hållbart sätt.

Inspiration

En förutsättning för att du ska känna att du ens vill designa din egen trädgård är att du har inspiration för det. På internet finns det massor av inspiration för olika varianter av trädgårdsdesign som kommer att få dig mer pepp på att göra om din trädgård till din drömträdgård. Sociala medier är en fantastiskt bra inspirationskälla för din trädgård. På Instagram finns det många duktiga trädgårdsdesigners som delar med sig av sina arbeten i flödet. Ett annat exempel på en sida och app du kan spana in är Pinterest. Pinterest är lite som en digital anslagstavla där du hittar massor av inspiration till din trädgård. På Pinterest kan du spara dina idéer i olika mappar som du sedan kan dela med dig av till din trädgårdsdesigner.

Syfte

En annan aspekt som kan vara bra att tänka på när du planerar din trädgård är vad det är du ska ha den till. En trädgård som används för att odla kan se ut på ett sätt, medan en trädgård som används för att umgås kan se ut på ett annat. Eller så kan du blanda det bästa av två världar och ordna utrymmen där du kan umgås med dina nära och kära och ha ytor till dina odlingar. En del föredrar att ha trädgårdar som är fyllda av blommor och växter, medan andra vill använda sin trädgård till att odla grödor.