Design är ett väldigt brett ämne. Du kan designa i stort sett allt möjligt. Ett populärt designprojekt för många är att designa sitt eget hem. Det kan du göra hur lätt som helst. Du kan välja hur varje rum ska se ut, allt med hjälp av din fantasi. Sedan finns det även speciella datorprogram som du kan ta hjälp av för att få en exakt bild över hur alla rummen ska se ut.

Datorprogrammet som kan hjälpa dig med din design finns i flera alternativ. Du kan snabbt hitta planeringsverktygen genom att använda dig av en sökmotor. De tillgängliga alternativen har många gånger flera nivåer, alltså först en enkel gratis nivå, sedan en mer avancerad som du får betala för och så vidare. Men genom att uppdatera programmet/verktyget en aning får du samtidigt tillgång till mer avancerade designverktyg.

Beroende på vilket program du väljer kan du dessutom bli erbjuden olika funktioner. I vissa program kan du justera så varje rum har samma mått som dina riktiga rum. De mindre avancerade programmen visar bara ett exempel på rummet, men utan några mått. Det kan göra det svårt att designa rätt ifall du inte kan se storleken ordentligt. För en så precis, och snygg, design som möjligt gäller det att du verkligen väljer planeringsverktyg noga.

Skulle du vara duktig på att rita och måla kan du självklart rita upp ditt rum på papper och designa på så sätt. Du kan även mäta dina rum och skriva ner måtten för att få en mer exakt idé om hur du ska designa just det rummet. Att rita designen för hand är dessutom ett bra sätt att minska eventuell stress du har.

Fördelar med planeringsverktyg

Planeringsverktygen finns det som sagt gott om på nätet, det är vanligtvis möbelföretag och liknande som erbjuder funktionen. Du kan till exempel få tillgång till ett riktigt 3D-rum där du kan välja färger på golv, väggar och tak samt kakel/klinker för badrum.

En fördel med att använda ett sådant program är att du lättare kommer kunna planera vad du behöver köpa. Du behöver inte gissa ifall möblerna kommer passa med väggfärgen om du har skapat ett rum online. Istället får du se exakt hur resultatet kommer bli. Det leder till att du slipper köpa hem möbler som verkligen inte kommer att passa, eller som du ej kommer få användning för.

Ytterligare en fördel med planeringsverktygen är att de kan hjälpa dig spara en del pengar. Precis som ovan kommer du inte komma hem med möbler och dekorationer du inte behöver. Istället för att köpa en stor mängd med föremål köper du endast det du är säker på kommer fungera.

Ett tips när du ska shoppa för ditt hem är att undvika ”köp flera betala för en”-erbjudanden ifall du inte är helt säker på om du kommer få användning för allt.